Utvanning av klippfisk

Legg klippfisken i et kar med rikelig kaldt vann i 24-72 timer (ca 5-6 liter vann til 1 kg klippfisk). Jo større og tykkere stykker desto lengre utvanning.Legg gjerne en rist eller lignende nederst i karet,da saltkonsentrasjonen vil bli høyest nederst i karet. Sett det på en kjølig plass.

 

Ekstra store stykker kan trenge minst 72 timers utvanning og vannet bør da skiftes 1-3 ganger.

Et godt tips er å vanne ut klippfisk i 1 døgn pr.cm tykkelse på fisken.Skal klippfisken brukes til steking eller grilling bør den vannes ut lengre enn ved koking.For å være sikker på at fisken er ferdig utvannet,kan du smake på et lite stykke fra fiskens tykkeste del.

 

 

Klippfisk til bruk til Bacalao og lignende retter kan med fordel vannes godt ut(men ikke altfor mye,da vil klippfisken smake tamt)! Det er i enkelte retter bedre å smaktilsette salt etter en tids koking. En risikerer da ikke at retten kan bli for salt.

 

Det er vanskelig å beskrive eksakt utvanning av de ulike sorteringene av klippfisk. Det kommer an på til hvilke rett den skal benyttes,koking/steking osv,og ikke minst smak og behag til hver enkelt.

 

Ferdig utvannet klippfisk egner seg utmerket til frysing for senere bruk. Da er klippfisken enkel å tilberede om lysten på en klippfiskrett skulle komme brått på.