Klippfiskoppskrifter
 

Her er noen få klippfiskoppskrifter som kan være til inspirasjon.Du vil finne mange flere klippfiskoppskrifter ved å klikke på Linker i vår nettbutikk.I nettbutikken vil du finne informasjon/bilder av våre kvalitetsprodukter av klippfisk.Vi benytter Superior klippfisk av Norsk torsk (Gadus Morhua) som råstoff.

 

 

 

Bacalao (til 4-5 personer)

 

1 kg ferdig rensket og utvannet klippfisk

0,5-0,6 kg poteter i skiver (helst av den kokefaste sorten)!

0,3 kg gulrøtter kuttet i skiver

2 store løker (ca 4oo gram)

Hvitløk (for den som liker det)

350-400 g tomatpure (noe av tomatpureen kan erstattes med grovhakket tomat)

2-4 dl vann

Spansk pepper,cayennepepper (vanlig pepper kan også brukes)

2-3 dl  dl  rapsolje (annen matolje kan også brukes)

200 gram margarin

Paprika kuttet i små stykker

Smak til med salt hvis nødvendig,etter at det har kokt en stund

 

Skjær poteter/gulrøtter og løk i ca 4 mm tykke skiver. Bland tomatpureen med vannet (varmt vann). Ha pepperen (+hvitløk) opp i denne blandingen.

 

Start med å ha margarinen i bunnen av gryta.(Bruk helst en litt bred gryte,da blir det bedrte varmefordeling,og brenner seg ikke så lett i bunnen). Legg deretter et lag med potetskiver, deretter et lag med klippfisk og løk- skiver. Slå over noe av blandingen av tomatpure med mer + litt olje. Start deretter med nytt lag med potetskiver, klippfisk osv. Slå til slutt over resten av oljen.

La det så småkoke i ca  2 timer eller mere (ikke bruk for sterk varme så det svir seg i bunnen av gryta). Smak til med salt/pepper om nødvendig etter cirka en times koking.

Kan serveres med hvitt brød og salat.

 

 

Kokt klippfisk

 

Utvannet klippfisk kokes som vanlig fersk fisk, men koketiden bør være litt lenger.

(la fisken få et svakt oppkok,og la stå og trekke på svak varme i ca 10-15 minutter).

Husk at kokt klippfisk skal smake litt salt. Blir den utvannet for mye smaker den tamt.

Som tilbehør så kan en bruke kokte poteter eller potetmos, en kan ellers velge mellom bacon og/eller stekt løk, ertestuing, kålrabistappe. Hvit saus passer også godt til kokt klippfisk.

 

Tips! En større mengde klippfisk kan utvannes samtidig, deles opp i porsjoner og fryses ned. En slipper da å vanne ut klippfisken hver gang en skal ha det.

 

 

Lutefisk av klippfisk

 

Vann ut klippfiskstykkene i ca 1 døgn i rikelig med kaldt vann (skift vann 2-3 ganger).

Ikke bruk for tykke klippfiskstykker til å lage lutefisk av, de er vanskelige å få gjennomlutet.Sporstykker-stykker og bukstykker er etter vår mening de beste delene å lage lutefisk av, både smaksmessig samt at de har passelig tykkelse og holder godt i hop.

 

Lag en blanding av 10 liter vann og ca 30 gram kautisk soda. La fisken ligge i ca 15 til 30 timer i denne blandingen (etter tykkelsen på stykkene). Vann så ut fisken i minst 2 døgn, skift vannet veldig ofte, eller la den ligge i rennende vann. Tillagingen bør skje på en kjølig plass, og bruk kaldt vann.

Etter at fisken er ferdig utvanning kan den oppbevares i kaldt vann (må ligge helt under vann) i 1 til 2 uker. Den kan også fryses i porsjonspakker. Helst singelfryses.

Av 1 kg klippfisk blir det ca 3-4 kg lutefisk.